PANEER
2.5 liter volle melk
6 dl yoghurt of: 5 el citroensap
of; 2 tl citroenzuur
of; 6 dl zuur geworden wei
Bereiden:
Kook de melk in een grote pan.
Bekleed een vergiet met 2 lagen kaasdoek en zet het vergiet op een pan om de wei op te vangen.
Als de melk omhoog begint te komen roer je er langzaam de yoghurt/of/of/of doorheen en je laat de melk weer aan de kook komen. Een paar minuten door laten koken. Als de wei niet helemaal helder wordt doe je er nog een beetje stremsel bij.
Als de wei en de paneer volledig gescheiden zijn in het vergiet gieten wat bekleed is met kaasdoek.
De paneer netjes opvouwen in het kaasdoek en een pan er boven opzetten met water erin. Een poosje laten staan.
Paneer is lekker om te gebruiken als kaas of vleesvervanger.
SPITSKOOL MET KERRY EN GEMBER
Ingrediënten voor 4 personen
1 grote spitskool
3-4 uien
4 eieren
1 el kerriepoeder
2 el bakgember
1 el olie
peper en zout
Hulpmiddelen
Wok met deksel, hapjespan met deksel of braadpan met deksel.
Voorbereiding
Snijd de spitskool en ui fijn. Was de spitskool.
Bereidingswijze
Doe de olie in de pan en fruit hierin de ui. Voeg de eieren toe en meng deze met de uien. Voeg dan de kerriepoeder toe en meng deze met het geheel. Doe de spitskool met aanhangend vocht in de pan en sluit de deksel. Laat het geheel ongeveer 45 minuten smoren. Af en toe even roeren. Laat het mengsel uitlekken en voeg peper en zout naar smaak toe. Direct serveren
Serveertips
Lekker met gebakken aardappel(blokjes). Voor de niet-vegetarische variant: ipv ei, gehakt gebruiken.
Zuurkoolschotel met gehakt, ananas en banaan
Ingrediënten voor Zuurkoolschotel met banaan en ananas
1 pond rundergehakt
1 a 2 bananen
0,5 literblik ananas op siroop
zakje kruidenzuurkool
pak aardappelpuree voor ovenschotel
geraspte pittige kaas
zout
peper
2 teentjes knoflook
1 gesnipperde ui
ovenschaal
Bereidingswijze voor Zuurkoolschotel met banaan en ananas
Oven voorverwarmen op 180 a 200 graden C.
Gehakt rul bakken met zout, peper, knoflook en ui. Als het bruin is onder in ovenschotel doen.
Bananen in plakjes snijden en bovenop gehakt leggen. Zuurkool kwartiertje koken, uit laten lekken en bovenop de schijfjes banaan leggen.
Ananasschijven in stukjes snijden, uit laten lekken en bovenop zuurkool leggen.
De aardappelpuree klaarmaken volgens aanwijzingen op het pak en bovenop de ananas doen en mooi gladstrijken. Hier bovenop de geraspte kaas strooien.
Dan de schotel 20 minuten een half uur in oven tot er mooi bruin korstje op zit.
Je kunt deze schotel ook gemakkelijk een dag van te voren klaarmaken. Is eigenlijk nog lekkerder want dan trekken de smaken goed door elkaar.